2013 – Vernieuwde valplaatweger Multiflowslide sneller en nauwkeuriger

vernieuwde valplaatwegerDankzij het ontbreken van flowonderbrekening, kleppen, filters et cetera was de valplaatweger bij het wegen van vaste, niet klevende stoffen vaak al een uitstekend alternatief voor loss-in-weight systemen en weegbanden. Dankzij de toepassing van onder meer de nieuwste elektronica is dat nu helemaal het geval want de vernieuwde valplaatweger Multiflowslide weegt nu nog sneller en nauwkeuriger. Maar er zijn meer voordelen zo vertelt Johan Dermout, Sales Manager van Dosco Sales & Engineering BV uit Soest.

Nieuwste elektronica

Dermout: “Conventionele technologieën werken op basis van impact of volume. Met de valplaatweger kunnen stortgoederen met een stortgewicht van 0,04-3,5 in capaciteiten van circa 0,5-400 m3/hr uiterst nauwkeurig en betrouwbaar worden gewogen en gedoseerd. Deze centripetaalweger meet alleen maar massa, de stortgoederen worden direct in de materiaalstroom gemeten. Hierbij wordt een vaste stofstroom inline aangevoerd tegen een verticaal gedeelte in de weger. Vervolgens wordt het materiaal “glijdend” over de holle plaat getransporteerd en gemeten. Op de plaat wordt het materiaal van richting veranderd en wordt met een drukdoos de afbuig- (centripetaal-)kracht gemeten. Dit wordt elektronisch omgezet in de bijbehorende nieuwste elektronica waarna de productstroom in kg/hr en de gepasseerde hoeveelheid wordt gepresenteerd.”

Gevraagd naar het meetbereik meldt Dermout het volgende: “Het regelbereik is tenminste 1:10 maar er is eveneens een speciale uitvoering mogelijk waarbij het meetbereik 1:20 bedraagt. Voor het gebruik bij moeilijker stromende materialen kan de valplaatweger worden uitgerust met een lucht spoelsysteem.”

Meer gebruiksgemak, minder onderhoud

“Niet alleen meet de vernieuwde valplaatweger sneller en nauwkeuriger, er zijn meer voordelen” zo vervolgt Dermout op enthousiaste wijze. De reproduceerbaarheid is hoger en ook het bedieningsgemak is door toepassing van de nieuwste elektronica verbeterd. Op het bedieningsdisplay was voorheen alleen tekst te zien. Het nieuwe display geeft met grafische illustraties en korte teksten nog duidelijker de op te volgen bedieningsinstructies aan.”

De valplaatweger wordt geleverd in al dan niet stofdichte uitvoering. Door de valplaatweger uit te rusten met luchtnozzles is deze gemakkelijk en snel te reinigen zodat het onderhoud tot een minimum beperkt blijft.

Brede toepasbaarheid

De valplaatweger is een prima oplossing voor het nauwkeurig wegen van onder meer (aardappel)zetmeel, diervoeders, cement, kalk en kolen. Dermout vult aan: “Door weging van de optredende materiaalstroom en totalisering van de gepasseerde hoeveelheid materiaal is de valplaatweger ook bijzonder geschikt voor het realiseren van een gecontroleerde flow en daarmee een perfect alternatief voor loss-weight systemen en weegbanden.”

Belangrijkste technische specificaties

De vernieuwde valplaatweger heeft een bouwhoogte van circa 400/840mm, is verkrijgbaar in de capaciteiten 5/10/25/50/60/80/150/400 m3/hr, heeft een stortgewicht van 0,04 tot 3,5 kg/l, een standaard weegnauwkeurigheid van 0,3%, een reproduceerbaarheid van 0,1% en is geschikt voor deeltjes met een grootte van maximaal 30 mm.