Nieuws

2017 – Nieuwe hygiënische digitale loadcellen(drukdozen)

Speciaal voor de farmaceutische industrie en de voedingsmiddelenindustrie is er een nieuwe en gepatenteerde hygiënische loadcell ontwikkeld.

Farmacie en voedingsmiddelenbranche
De nieuwe serie loadcellen zijn met hun aseptische ontwerp en uitvoering speciaal ontwikkeld voor intensief gebruik met weinig onderhoud. De loadcellen zijn geschikt voor dynamische weging, procesweging, afvullen, verpakken en algemene toepassingen op het gebied van productweging.

Unieke voordelen
Het meest belangrijke voordeel, naast een uitzonderlijk betrouwbare weging, is het unieke gladde ontwerp volgens de EHEDG-richtlijnen. Waardoor het product in een handomdraai te reinigen is zonder risico op besmetting en het verspreiden van bacteriën.

Gemakkelijke hygiënische installatie
De loadcellen zijn snel en makkelijk te monteren zonder complexe aanvullende mechanische constructies die alsnog uiteindelijk kunnen resulteren in een onhygiënische installatie. De types CL en CM zijn gebaseerd op een capacitieve sensor waarmee een hoge weegnauwkeurigheid en een uitzonderlijk hoge tolerantie ten opzichte van overloads en sideloads verzekerd is.

ATEX-gecertificeerd
De CL- en CM-modellen zijn ATEX gecertificeerd voor installatie in ATEX zone 1,2, 21 en 22.
De capaciteit bedraagt maximaal 25.000kg per loadcell. De loadcellen zijn uitgevoerd in roestvrijstaal, worden via laser welding hermetisch gesloten (IP68) en zijn volledig hygiënisch.

Interfaces en software
Voor deze nieuwe loadcellen zijn de meest gangbare interfaces, waaronder PROFINET, Profibus DP, EtherNet IP en Modbus TCP, beschikbaar. Eveneens leverbaar zijn diverse digitale weegterminals voorzien van standaard software voor de meeste weegtoepassingen of uit te voeren met maatwerksoftware.

CL loadcell

2017 – Dosco op vakbeurs Solids

Stand C116
Uiteraard is Dosco met een eigen stand aanwezig op de internationale vakbeurs Solids in Ahoy Rotterdam. Deze wordt dit jaar gehouden van 4 oktober tot en met 5 oktober 2017. Wij ontvangen u graag op onze stand.

2015 – Dosco op vakbeurs Solids

Hal 1, stand B132
Uiteraard is Dosco met een eigen stand aanwezig op de internationale vakbeurs Solids in Ahoy Rotterdam. Deze wordt dit jaar gehouden van 30 september tot en met 1 oktober 2015. Wij ontvangen u graag in hal 1, stand B132. Tot ziens op onze stand.

2014 – Dosco verhuisd naar nieuw bedrijfspand

Na de nodige voorbereidingen gaat het nu eindelijk gebeuren:

op 28, 29 en 30 mei a.s. gaan we verhuizen naar een andere, grotere locatie om u nog doeltreffender en efficiënter van dienst te kunnen zijn. Door toenemend ruimtegebrek voldeed ons pand aan de Nieuwegracht niet meer aan onze wensen. Dit ruimtegebrek is ontstaan door uitbreiding van onze activiteiten in de ‘turn-key’ projecten. Op onze nieuwe locatie hebben wij de beschikking over een volledig ruim opgezette werkplaats waarin wij deze projecten kunnen realiseren.

Helaas kunnen wij niet voorkomen dat we in de periode van 28 t/m 30 mei gesloten zijn, om onze verhuizing in goede banen te kunnen leiden. We rekenen op uw begrip voor dit tijdelijke ongemak.

Ons nieuwe adres vanaf 1 juni a.s. is:
Oostergracht 28
3763 LZ Soest

Onze overige gegevens zullen ongewijzigd blijven.

Dosco-pand-Oostergracht-Soest

2014 – Overweeg Dosco als partner voor de totaaloplossing van al uw weegproblemen

Als expert op ons vakgebied leveren wij hoogwaardige technische componenten
maar ook complete installaties en weegtechnische-, besturingstechnische (PLC)-,
en mechanische onderdelen voor de industrie.

Duurzaamheid
Net als in diverse andere branches is ook in onze markt duurzaamheid
van steeds groter belang geworden. Onze weeg- en doseerbanden bijvoorbeeld
zijn dan ook altijd uitgerust met duurzaam RVS.

Inzetbaarheid
Onze producten worden veel gebruikt in de levensmiddelenindustrie
maar onder andere ook door bedrijven actief in petfood, vlees, tabak,
zand en grind, zware industrie en chemie.

Service en onderhoud
Wij hebben inmiddels enkele duizenden weegsystemen geleverd
binnen en buiten Europa. Onze eigen service-afdeling kan de gehele engineering,
montage, onderhoud en serviceverlening voor deze systemen verzorgen.

De juiste oplossing
Door een grondige kennis van zaken, een intensieve gegevensuitwisseling
en een uitgebreide afname vooraf, bent u altijd verzekerd van de juiste oplossing
voor elke afzonderlijke weegtoepassing.

Benieuwd waarmee wij u van dienst kunnen zijn?
Overweeg Dosco en neem vrijblijvend contact op.

2013 – Weegbanden met uitstekende weeg-/doseerprestaties vanaf 0,1% weegnauwkeurigheid

Door onze jarenlange ervaring in de weegtechniek te combineren met innovatieve ideeën en de modernste technische middelen, kunnen wij weegbanden leveren met uitstekende weeg-/doseerprestaties vanaf 0,1% weegnauwkeurigheid.

De uitvoering van de weegtafel (en de verdere ondersteuning van de band) kan variëren van levensmiddelenbestendige kunststof tot en met RVS rondprofiel. De keuze van de transportband wordt tevens aangepast aan de gewenste toepassing. Voor het behalen van maximale weegnauwkeurigheden kan gebruik worden gemaakt van o.a. een eindloos geweven en geslepen band. Voor speciale toepassingen kunnen intralox- of schalmenbanden ingezet worden.

Onze weegbanden zijn uitgevoerd in staal gelakt of RVS en kunnen in elke lengte, breedte en capaciteit geleverd worden. De juiste component keuze maken ze geschikt voor materiaaltemperaturen van -25 tot +100°C. Door ons brede en flexibele leveringsprogramma zijn onze weegbanden inzetbaar voor elk type industrie, zoals de zware-, voedingsmiddelen- en chemische industrie.

weegbanden-weegnauwkeurigheid

2013 – Nieuwe IP68 draadloze as-weegplateaus

De nieuwe as-weegplateaus uit de serie WWS van het fabricaat Dini Argeo worden gekenmerkt door hun nieuwe ergonomisch design en IP68 afdichting. De uitvoering in speciaal aluminium maakt deze robuuste plateaus door hun lichtheid ook inzetbaar bij zware werkomstandigheden.

De draadloze technologie vergemakkelijkt het opstellen van het systeem zonder gebruik te hoeven maken van kabels. Hierdoor zijn deze plateaus snel inzetbaar voor het wegen van voertuigen en zware apparaten op een vaste of mobiele locatie.

Elk plateau kan stand-alone gebruikt worden als klassiek grondplateau met een eigen geïntegreerde indicator, of in een netwerk, met een maximale verbinding van 20 plateaus en een separate indicator, voor het wegen van bijvoorbeeld grote vrachtwagens met verschillende drukpunten.

De nieuwe as-weegplateaus zijn verkrijgbaar in de uitvoering 950x611x59 mm of 750x561x58 mm (lxbxh) met een maximaal weegbereik tussen 6000 en 20000 kg, CE-M 3000e gecertificeerd, afhankelijk van het gekozen model.

Dosco is erkend vertegenwoordiger voor Dini Argeo S.r.l. in de Benelux.

IP68-draadloze-as-weegplateaus

2013 – Nieuwe generatie schokbestendige digitale drukdozen

Tot 1.000% overbelasting – geen montagekits nodig – hoge nauwkeurigheid, hoge snelheid – roestvrij staal, hermetisch afgesloten (IP68) – ATEX-gecertificeerd voor gas en stof, zones 1, 2, 21, 22

Robuuste en schokbestendige drukdozen voor industriële toepassingen
Digitale drukdozen van het fabricaat Eilersen zijn gebaseerd op het capacitieve meetprincipe, waarin een keramieken sensor is gemonteerd. Daar de drukdozen geen bewegende onderdelen bevatten en de sensor niet in contact is met de drukdoos constructie, tolereert deze een zeer hoge overbelasting en zijwaartse belasting (tot 1.000% van de nominale capaciteit). Bovendien zijn de drukdozen niet gevoelig voor torsie.De drukdozen zijn hermetisch afgesloten (IP68/IP69K), dit waarborgt een waterdichte bescherming voor zware industriële toepassingen. Eilersen digitale drukdozen kunnen van een paar milligram tot 500 ton meten, waardoor er een schokbestendige drukdoos is voor iedere industriële toepassing.

Eenvoudige mechanische installatie
Mechanische bescherming-hulpmiddelen zijn niet nodig bij het installeren van Eilersen digitale drukdozen. Het capacitieve meetprincipe staat extreme overbelastingen, zijwaartse belasting, torsie en schokken toe. Dit is een belangrijke besparing op installatie- en onderhoudskosten.

Eenvoudige elektrische installatie
De Eilersen digitale drukdozen beschikken over echte plug-and-play installatie omdat de drukdozen vooraf gekalibreerd zijn. De belasting wordt direct in gram, kilogram, ton of Newton weergegeven, hierdoor vervalt de noodzaak van een kalibratie on-site. Dit is een kenmerkend eigenschap voor hoge capaciteit installaties waar het moeilijk is om kalibratie gewichten toe te passen. Het digitale RS485 signaal van de drukdoos elimineert niet alleen de noodzaak voor een weegversterker, maar ook drift en onnauwkeurigheid die normalerwijze plaatsvindt in analoge elektronica, omdat de complete weging digitaal is. De Eilersen digitale drukdozen zijn uitgerust met een standaard coaxiale kabel (RG-58). De lengte van de kabel heeft geen invloed op de kalibratie. De drukdoos kan worden uitgerust met een kabel lengte van maximaal 100 meter. Indien nodig kan de drukdoos kabel ter plaatse worden vervangen. De drukdozen zijn bestand tegen spanning tijdens het lassen en ESD (IEC 1000-4-4). Het digitale signaal van de drukdoos is ongevoelig voor EMC.

Eenvoudige integratie
Elektronische modules zijn beschikbaar voor het omzetten van de RS485 output van de Eilersen digitale drukdozen naar een groot aantal industriële interfaces (Profibus-DP, DeviceNet, EtherNet/IP, Modbus, RS232, 4-20mA, 0-10VDC).

Specificaties
De Eilersen digitale drukdozen hebben een meetsnelheid tot maximaal 1.000 metingen per seconde en een verplaatsing van minder dan 100µm bij nominale capaciteit. De digitale drukdozen worden geleverd in OIML (tot C6 MI10) en zijn ATEX-gecertificeerd voor gas en stof zones 1, 2, 21 en 22. De interne resolutie is 24 bits (16.000.000 divisies).

Dosco is erkend vertegenwoordiger voor Eilersen Electric S/A in de Benelux.

digitale-drukdozen

2013 – Vernieuwde valplaatweger Multiflowslide sneller en nauwkeuriger

Dankzij het ontbreken van flowonderbrekening, kleppen, filters et cetera was de valplaatweger bij het wegen van vaste, niet klevende stoffen vaak al een uitstekend alternatief voor loss-in-weight systemen en weegbanden. Dankzij de toepassing van onder meer de nieuwste elektronica is dat nu helemaal het geval want de vernieuwde valplaatweger Multiflowslide weegt nu nog sneller en nauwkeuriger. Maar er zijn meer voordelen zo vertelt Johan Dermout, Sales Manager van Dosco Sales & Engineering BV uit Soest.

Nieuwste elektronica
Dermout: “Conventionele technologieën werken op basis van impact of volume. Met de valplaatweger kunnen stortgoederen met een stortgewicht van 0,04-3,5 in capaciteiten van circa 0,5-400 m3/hr uiterst nauwkeurig en betrouwbaar worden gewogen en gedoseerd. Deze centripetaalweger meet alleen maar massa, de stortgoederen worden direct in de materiaalstroom gemeten. Hierbij wordt een vaste stofstroom inline aangevoerd tegen een verticaal gedeelte in de weger. Vervolgens wordt het materiaal “glijdend” over de holle plaat getransporteerd en gemeten. Op de plaat wordt het materiaal van richting veranderd en wordt met een drukdoos de afbuig- (centripetaal-)kracht gemeten. Dit wordt elektronisch omgezet in de bijbehorende nieuwste elektronica waarna de productstroom in kg/hr en de gepasseerde hoeveelheid wordt gepresenteerd.”

Gevraagd naar het meetbereik meldt Dermout het volgende: “Het regelbereik is tenminste 1:10 maar er is eveneens een speciale uitvoering mogelijk waarbij het meetbereik 1:20 bedraagt. Voor het gebruik bij moeilijker stromende materialen kan de valplaatweger worden uitgerust met een lucht spoelsysteem.”

Meer gebruiksgemak, minder onderhoud
“Niet alleen meet de vernieuwde valplaatweger sneller en nauwkeuriger, er zijn meer voordelen” zo vervolgt Dermout op enthousiaste wijze. De reproduceerbaarheid is hoger en ook het bedieningsgemak is door toepassing van de nieuwste elektronica verbeterd. Op het bedieningsdisplay was voorheen alleen tekst te zien. Het nieuwe display geeft met grafische illustraties en korte teksten nog duidelijker de op te volgen bedieningsinstructies aan.”

De valplaatweger wordt geleverd in al dan niet stofdichte uitvoering. Door de valplaatweger uit te rusten met luchtnozzles is deze gemakkelijk en snel te reinigen zodat het onderhoud tot een minimum beperkt blijft.

Brede toepasbaarheid
De valplaatweger is een prima oplossing voor het nauwkeurig wegen van onder meer (aardappel)zetmeel, diervoeders, cement, kalk en kolen. Dermout vult aan: “Door weging van de optredende materiaalstroom en totalisering van de gepasseerde hoeveelheid materiaal is de valplaatweger ook bijzonder geschikt voor het realiseren van een gecontroleerde flow en daarmee een perfect alternatief voor loss-weight systemen en weegbanden.”

Belangrijkste technische specificaties
De vernieuwde valplaatweger heeft een bouwhoogte van circa 400/840mm, is verkrijgbaar in de capaciteiten 5/10/25/50/60/80/150/400 m3/hr, heeft een stortgewicht van 0,04 tot 3,5 kg/l, een standaard weegnauwkeurigheid van 0,3%, een reproduceerbaarheid van 0,1% en is geschikt voor deeltjes met een grootte van maximaal 30 mm.

vernieuwde-valplaatweger

2012 – Duurzame doseerbanden ‘op maat’

Op het eerste gezicht lijkt elke doseerband wellicht hetzelfde of vrijwel hetzelfde. Nader bekeken zijn er wel degelijk verschillen tussen de diverse uitvoeringen. Johan Dermout, Sales Manager van Dosco Sales & Engineering BV uit Soest, licht dit toe.

Dermout: “Transportbanden voorzien van een weeginstallatie oftewel doseerbanden zijn een prima middel om producten in o.a. de voedingsmiddelenindustrie flexibel en met een zeer hoge nauwkeurigheid te wegen. Als specialist in industriële weegapparatuur hebben wij inmiddels ruim 35 jaar expertise op dit gebied.”

“De afgelopen jaren zien we diverse ontwikkelingen op het gebied van doseerbanden. Net als in diverse andere branches is ook in onze markt duurzaamheid van steeds groter belang geworden. Onze weeg- en doseerbanden zijn dan ook altijd uitgevoerd in duurzaam RVS, hebben een minimum aan slijtgevoelige onderdelen en zijn gemakkelijk en snel te reinigen.”

“Dankzij deze bijzondere combinatie van voordelen zijn onze doseerbanden niet alleen bijzonder duurzaam, het maakt ze ook geschikt voor zeer natte werkomgevingen en werkomgevingen met een zeer hoge of zeer lage temperatuur (tot -20°C). Onze doseerbanden kunnen conform ATEX-normen gecertificeerd geleverd worden voor toepassing in explosie-gevaarlijke werkomgevingen zoals de chemische industrie.”

Dermout vervolgt: “We leveren standaard doseerbanden en maatwerk waarbij de klant kan kiezen uit tal van opties. De lengte van de doseerband kan variëren van 1 meter tot, bij wijze van spreken, een ‘oneindige’ lengte en de capaciteit kan 50 kg per uur bedragen maar als de klant het wenst ook maar liefst 50 ton per uur of zelfs nog meer.”

Op de vraag voor welke klanten Dosco zoal werkt antwoordt Dermout: “Onze doseerbanden worden veel gebruikt door klanten in de levensmiddelenindustrie, maar onder andere ook in de zand- en grind-, zware en chemische industrie. Kortom, onze duurzame oplossingen zijn breed toepasbaar waarbij we altijd met een pasklare oplossing komen.”

duurzame-doseerbanden

2012 – Beursdeelname Industrial Processing 2012

Industrial Processing is dé grootste vakbeurs voor de totale natte en droge procesindustrie in de Benelux. Van 2 tot en met 5 oktober 2012 staan de hallen 10 en 11 van Jaarbeurs Utrecht vol met het laatste nieuws op het gebied van procesapparatuur, – engineering en -automatisering.

Dosco zal als deelnemer aan deze beurs te vinden zijn in hal 10 op stand A001.

beurs-industrial-processing

2012 – DosMaxXS: realtime data communicatie op afstand

Veel installaties verzamelen dag in dag uit gegevens, welke vaak alleen via het bedieningsscherm of de laptop van de operator ter plaatse gevisualiseerd kunnen worden. Voor installaties die niet verbonden zijn met een vast data netwerk, en toch waardevolle informatie produceren, is er nu de DosMaxXS: de webserver om op betrouwbare, snelle en veilige wijze installaties op afstand draadloos te besturen, uit te lezen en te koppelen via internet.

Hoe werkt het
De DosMaxXS is een autonome webserver die communiceert, data verstuurt, gegevens kan verzamelen en presenteren en op commando acties uit kan voeren. In de DosMaxXS bevinden zich HTML pagina’s. Door in een browser het juiste adres in te tikken, worden de pagina’s (na ingave van gebruikersnaam en wachtwoord) zichtbaar op het het scherm van uw PC of PDA. De DosMaxXS hoeft niet in te bellen, en werkt dus hetzelfde als een gewone server. Het verschil is dat de DosMaxXS klein, mobiel en draadloos is en dynamische gegevens (zoals flow, totaal, subtotaal en draaiuren) realtime kan weergeven.

GPRS (General Packet Radio Service)
De pagina’s worden via GPRS verstuurd. De communicatie verloopt eerst via een draadloze verbinding en daarna via internet en eventueel een vpn (virtual private network) verbinding. Het GPRS-netwerk is permanent aanwezig en er wordt per hoeveelheid verstuurde data afgerekend. In veel gevallen is door het gunstige tarief voor het GPRS abonnement een draadloos abonnement voordeliger dan bij een vaste verbinding.

Innovatief
Het unieke van het systeem is dat, indien alarm- of andere ingestelde waarden overschreden worden, deze gelogd en per email verstuurd worden. De logfile is op de webpagina’s zichtbaar waardoor op afstand vanaf elke plaats een bedrijfsanalyse mogelijk is. De combinatie van meet- en regelsysteem en mobiele webserver ineen, hun individuele kwaliteit en vooral de software maakt de DosMaxXS tot een uniek telemetrie systeem.

dosMaxxS

2012 – Contactloze volumemeting voor de afval-, bouw- en houtindustrie

Een conventionele bandweger is voor het behalen van een goede meetnauwkeurigheid afhankelijk van voldoende bandlengte, lage bandsnelheid, materiaaldichtheid en een stabiele hoekopstelling van de transporteur.

Uitkomst
In situaties waar installaties niet aan deze criteria kunnen voldoen is de electro-optische bandweger met zijn contactloze sensor een uitkomst. De optische bandweger wordt geplaatst op de uitvoer van een transporteur. Continu meet de ingebouwde sensor de passerende materiaalstroom, zelfs als de machine of transporteur beweegt tijdens werking. De bandsnelheid wordt gemeten met een inductieve schakelaar bevestigd aan de aandrijfrol.

Duurzaamheid
Een belangrijk aspect van de sensorkop is dat deze ongevoelig is voor stof en trillingen en gemakkelijk te plaatsen is in iedere hoekopstelling. Omdat er geen bewegende delen, en loadcells zijn en ook geen contact met het materiaal, is de optische bandweger volledig slijtage- en onderhoudsvrij en daardoor bijzonder duurzaam.

Data-verwerking, overdracht en evaluatie
De sensorkop van de bandweger heeft een flash-geheugen voor het opslaan van informatie over het geaccumuleerde volume, de datum en tijd, de klant, locatie, etc.. Het geheugen heeft een capaciteit voor maar liefst drie jaar data-opslag. Informatie op het flash-geheugen kan met een Bluetooth verbinding heel gemakkelijk en snel worden binnengehaald op de PDA. De grafische interface op de PDA geeft duidelijke instructies voor het overbrengen of opslaan van de gegevens via een USB-kabel en voor het afdrukken op de geïntegreerde thermische printer. Na het importeren van de gegevens in Excel kunnen verschillende berekeningen worden uitgevoerd en grafieken of tabellen worden aangemaakt voor evaluatie.

Nauwkeurige meetresultaten
De meetresultaten van de electro-optische bandweger zijn bijzonder nauwkeurig:
– Door het gebruik van een contactloze sensor;
– Ondanks de invloed van externe factoren zoals zonlicht, stof, vocht, hitte, kou;
– Ondanks sterke temperatuurschommelingen waardoor de stijfheid van de band verandert;
– Bij verschillende hoekopstellingen van de transporteur;
– Zelfs met zeer korte, opvouwbare of geribbelde banden;
– Zelfs met zeer licht materiaal (zoals houtsnippers en licht afval);
– Waarbij via Bluetooth data wordt uitgewisseld tussen sensor en PDA.

Gemakkelijk te installeren, configureren en te gebruiken
De eenmalige kalibratie van het systeem neemt, na installatie, slechts enkele minuten in beslag. Wordt de hoek van transporteur gewijzigd, bijvoorbeeld op mobiele apparatuur, dan hoeft het systeem niet opnieuw te worden gekalibreerd. Dit is een groot voordeel bij de mobiele winning van bijvoorbeeld delfstoffen. De montage kan door twee servicemonteurs worden voltooid in slechts twee uur. Het EPS (Easy Positioning System) met zijn twee rode laserpunten zorgt voor eenvoudige positionering tijdens de installatie. De indicatielamp van de sensor brandt wanneer deze in gebruik is.

De electro-optische bandweger is een innovatief kwaliteitsproduct dat met name van grote waarde is binnen de afval-, bouw- en houtindustrie. Omdat bedrijven in die branches hiermee hun volledige productieproces nauwkeurig kunnen controleren en registreren op basis van volume en daardoor hun productiviteit verhogen en kosten verlagen.

contactloze-volumemeting

2012 – In 90 seconden weer operationeel!

Veel bedrijven beschikken over verouderde of oude weegversterkers die jarenlang hun diensten hebben bewezen.
Dan is daar plots de dag dat deze oude trouwe weegversterker het opgeeft.
Ineens geen indicatie meer wat er in de silo of tank zit. Wat nu?

Wij hebben de oplossing voor u … de SVS-2000!

Met het beantwoorden van een tweetal vragen kunnen wij u in 90 seconden weer actueel het gewicht in de tank of silo laten zien.
Middels een zeer eenvoudig Quick set-up menu pakt de SVS-2000 de draad weer op en is de inhoud weer zichtbaar op uw Scada.

De SVS-2000 is geschikt voor alle type loadcells / drukdozen en microcells, en is uit voorraad leverbaar.

Overige specificaties: uitgang 0-20 of 4-20 mA – schakelcontacten 2x – externe tarra ingang – zeer eenvoudige bediening.

Geïnteresseerd?
Neem vrijblijvend contact met ons op, wij vertellen u graag meer.

90seconden-operationeel

2012 – Ruim 25-jarige samenwerking tussen Cebo Holland en Dosco Sales & Engineering

“Dosco is niet alleen leverancier maar ook partner”
Cebo Holland gevestigd in IJmuiden, is ruim 30 jaar gespecialiseerd in het malen en het volgens klantenspecificatie mengen van hoogwaardige industriële mineralen en additieven voor de internationale olie- en gasboringsindustrie waarbij niet zelden op een diepte van meer dan 7 kilometer wordt geboord. Hun producten worden eveneens toegepast in industrieën zoals de civiele techniek waar o.a. boorvloeistof wordt ingezet voor verticale of horizontale boringen bij leiding- of tunnelbouw. Producten van Cebo dienen ook als steunvloeistof bij de productie van diepwanden of als bindmiddel voor o.a. de productie van ijzerertspallets in de staalindustrie.

Logistiek is essentieel
Het concern levert 24 uur per dag, direct uit voorraad, bentoniet, bariet, dolomiet, hematiet en additieven in kleinverpakking, grootverpakking en als bulk. Om voorraadproducten en producten gemaakt volgens klantenspecificatie zeer snel te kunnen leveren is een efficiënte en 100% betrouwbare logistiek van essentieel belang. Dat geldt voor het weg- en watertransport maar natuurlijk ook voor het meten en wegen van te leveren producten. Cebo werkt op dit gebied inmiddels ruim 25 jaar samen met Dosco Sales & Engineering in Soest, zowel voor drukdozen als microcells. In de afgelopen jaren zijn de grote productiesilo’s al allemaal door Dosco voorzien van microcell weeginstallaties. Vorige week werd de 25-jarige samenwerking bezegeld met de levering door Dosco van 4 drukdozen voor een nieuwe mengsilo.

In eigen huis
Henk Zweeren, Supervisor electrical department van Cebo: “We zijn een wat eigenzinnig bedrijf dat graag zelf de volledige controle over de kwaliteit van geleverde producten houdt om zo een optimale service aan klanten te kunnen bieden en hen te verzekeren van een stipte levering volgens afspraak. We hebben daarom veel zelf in huis: grote product- en marktkennis, een eigen rederij, een 11 man tellende Technische Dienst en behoorlijk grote productiesilo’s met een capaciteit van 600.000 kg per stuk met een autobeladingssnelheid van 23.000 kg per uur die we met ons zelf ontwikkelde ICT-systeem Skada continue monitoren.”

Duurzaamheid
In het bijzijn van Johan Dermout, Sales Manager van Dosco Sales & Engineering, licht Zweeren graag toe waarom al 25 jaar wordt samengewerkt met Dosco: “Hoewel we elkaar door en door kennen en al lang heel prettig samenwerken is geen enkele volgende order vanzelfsprekend voor Dosco. Ook al met het oog op risicospreiding werken we voor onze meet- en weegsystemen samen met meerdere partijen waarbij het telkens opnieuw van belang is dat een duurzame oplossing met de beste mogelijke prijs/prestatie wordt geboden. Niet alleen voor de korte, maar ook voor de langere termijn. Vaak kiezen we, al dan niet na een intensieve (prijs)onderhandeling, voor Dosco. Omdat we dan verzekerd zijn van producten die compleet en direct gebruiksklaar zijn inclusief benodigde montagedelen en die ons tijdens de installatie niet voor onverwachte problemen stellen waardoor we tijd en geld verspillen. Prettig is ook dat, mocht er onverhoopt behoefte zijn aan extra service door Dosco, letterlijk één belletje genoeg is om hun experts naar ons toe te laten komen.”

Gewogen
Dermout vult aan: “Cebo is voor mij echt een heel bijzondere klant, het was namelijk de eerste klant die ik namens Dosco bezocht en ik mocht meteen een paar probleempjes oplossen. Dat werd de basis voor een hechte en open samenwerking of eigenlijk meer een partnership waarbij we gevraagd en ongevraagd met Cebo meedenken. Lachend: ”Je kunt wel zeggen zeggen dat ik toen werd gewogen en gelukkig niet te licht werd bevonden. Inmiddels hebben wij 48 drukdozen en 150 microcells aan Cebo geleverd en natuurlijk is het onze doelstelling om het partnership met Cebo nog vele jaren voort te zetten.”

(foto: Henk Zweeren (Cebo) en Johan Dermout (Dosco))

cebo-dosco

2011 – Doseerband type FK

Materialen zoals tabak, thee, en houtsnippers zijn traditioneel moeilijk te wegen vanwege hun lage density. Derhalve kan in een proces een hoge weegnauwkeurigheid gevraagd zijn om deze producten te kunnen transporteren en nauwkeurig te wegen/doseren.

Met de uniek gepatenteerde bandaandrijving van de Dosco doseerband type FK, kunnen onder andere deze lichte bulk materialen met een zeer hoge weegnauwkeurigheid gewogen worden. Door de gepatenteerde aandrijving bestaat er in de band een verwaarloosbaar geringe bandspanning en/of bandspanningsvariatie; reden waarom (na uitsluiting van eventuele beïnvloedingen van buitenaf) een extreem goede weegnauwkeurigheid kan worden behaald van 0,1%.

De transporteur is o.a. voorzien van een:
– Weegtafel, voorzien van industriële precisie meetkrachtopnemer
– Impulstachogenerator (aanbouw), voor meting van de bandsnelheid
– Transportband (kunststof), in diverse uitvoeringen
– Kop- en ploegafschraper in V-vorm
– Zijgeleiding.

De complete transportband kan in één handbeweging worden gedemonteerd en teruggeplaatst voor reinigingsdoeleinden en eventuele bandverwisseling.

Om een eenvoudige bandafname te garanderen zijn o.a. de aandrijving, motoraansluiting, tachometer en kabelverbindingskast aan één zijde vast opgesteld. De band wordt dus naar de andere zijde afgenomen.

De FK is geschikt voor capaciteiten van 50 – 10.000 kg/hr en is tevens leverbaar in een ijkwaardige uitvoering met of zonder behuizing. Alle onderdelen welke in aanraking komen met het te wegen product zijn altijd uitgevoerd in RVS 304.

doseerband-type-FK

2011 – Valplaatweger MFS

Met de valplaatweger MFS kunnen stortgoederen met een stortgewicht van 0,04-3,5 in capaciteiten van ca. 0,5-300 m3/hr zeer nauwkeurig en betrouwbaar worden gewogen en gedoseerd met weegnauwkeurigheden vanaf 0,1%.

In tegenstelling tot conventionele technologieën welke op basis van gewicht, snelheid, impact of volume werken, meet de valplaatweger de stortgoederen direct in de materiaalstroom.

valplaatweger

2011 – Microcell weegapparatuur na 35 jaar nog steeds modern en betrouwbaar

Tijdens de easyFairs SOLIDS 2011 toont Dosco in hal 3 op stand C1015 microcell weegapparatuur. Dosco B.V. verwierf indertijd de vertegenwoordiging van deze weegapparatuur van het fabricaat Kisler-Morse uit Seattle, USA .

Deze apparatuur werd ca. 25 jaar geleden onder andere toegepast op ca. 20 silo’s in de Sinterfabriek van Corus (tegenwoordig Tata Steel) in IJmuiden en is sedertdien, zonder onderhoud of reparatie, nog steeds tot volle tevredenheid in gebruik.

De microcell bestaat uit een stripje metaal van 75×20 mm waarop een piezo-elektrische halve brug is aangebracht, en wordt met behulp van twee schroefjes op eenvoudige wijze op een willekeurige bestaande of nieuwe silo/staalconstructie aangebracht.

Wanneer een silo wordt beladen verhoogd de spanning in de ondersteuningsconstructie. Door deze verhoogde spanning wordt het staal tot ca. 25 micron samengedrukt met als gevolg dat de voornoemde schroefjes de meetbrug vervormen en waaruit aansluitend een lineair weegsignaal beschikbaar komt.

Niettegenstaande het grote aanbod aan niveau meetapparatuur zijn er nog steeds veel toepassingen voor het gebruik van deze weegapparatuur welke de echte massa inhoud weergeeft. Naast onder andere voorraadbepaling leent deze apparatuur zich ook uitstekend voor autobelading. De apparatuur kan tevens worden aangesloten op ethernet e.d.

De microcell is geschikt voor het meten van druk, trek, buiging en afschuiving. Druk/trek kunnen op eenvoudige wijze worden gemeten aan de poten van losstaande (binnen of buiten) silo’s. Buiging en afschuiving kunnen worden gemeten in samengestelde constructies.

Microcell weging kan op diverse manieren worden toegepast en waarmee (mede afhankelijk van het aantal toegepaste microcells en de optredende materiaalspanning) (zeer) hoge weegnauwkeurigheden kunnen worden behaald.

Microcell voor weegapparatuur

2011 – CheeseMaster maakt contactloze inline vochtmeting van geproduceerde kazen mogelijk

Bij de productie van kaas bestaat de behoefte om inline, eerder, sneller en nauwkeuriger dan voorheen, het vochtgehalte van de geproduceerde kazen voor (en na) het pekelbad te kennen.

De CheeseMaster maakt contactloze inline meting van het vochtgehalte van geproduceerde kazen voor (en na) het pekelbad mogelijk, zonder kostbare, omslachtige en destructieve laboratorium analyse. Voor deze meting wordt gebruik gemaakt van Microgolf meettechniek, welke contactloze wordt gerealiseerd terwijl de kaas zich zonder oponthoud op een transportband voortbeweegt. De daarbij te behalen resultaten moeten dienen om het rendement verder te optimaliseren en eerder te kunnen inspringen op productiestoringen.

In principe komen voor het bepalen van het vochtgehalte twee contactloze metingen in aanmerking t.w.: Nabij Infra Rood (NIR) en de bovengenoemde Microgolf techniek. Beide technieken baseren zich op elektromagnetische straling, echter verschillen zij in golflengten en hebben daardoor verschillende eigenschappen. Zo heeft Infra Rood slechts een (zeer) geringe indringdiepte. Microgolven daarentegen doordringen het product volledig. Microgolf techniek is echter alleen geschikt voor de bepaling van de aanwezige hoeveelheid water, maar is zeer eenvoudig te handhaven.

Uit laboratoriumtesten blijkt dat het watergehalte in een kaas vóór pekelen zeer verschillend en wel meer dan 1% verdeeld kan zijn. Tegelijkertijd verschilt het vochtgehalte aan de buitenzijde (korst) met deze van de binnenzijde van de kaas en kunnen de verschillen in het plaatselijke vochtgehalte door procesomstandigheden worden vergroot. Om deze redenen ligt het gebruik van microgolven zeer voor de hand; er wordt immers met behulp van microgolf techniek tot ca. 5 liter (en meer) kaas gezien (ca. 1000 x meer materiaal), waardoor een beter en robuuster gemiddeld vochtgehalte wordt verkregen.

De Microgolf meting wordt uitgevoerd met behulp van antennes. Deze antennes worden met HF-kabels verbonden met de elektronica. Tevens wordt gebruik gemaakt van een laser hoogte meting. Het stralingspatroon van de microgolven is volledig reproduceerbaar, waardoor met behulp van de hoogtemeter steeds het juiste kaasvolume wordt gerelateerd aan de gevonden hoeveelheid watermoleculen. Hierdoor ontstaat een betrouwbaar en nauwkeurige meting van het vochtgehalte.

De CheeseMaster is inmiddels op veel plaatsen succesvol in gebruik. De behaalde nauwkeurigheid (van ± 0,5% voor één kaas en ± 0,3% voor het gemiddelde van vijf opeenvolgende kazen, bij een meetsnelheid van 10 tot 20 metingen per seconde) bieden mogelijkheden om het destructieve laboratorium onderzoek sterk te verminderen.

Indien gewenst kan de leveringsomvang worden gecompleteerd met een voor de Cheese Master ontworpen transportband, welke goed toegankelijk is voor inspectie en reiniging. Hierin wordt de meetapparatuur “klaar voor gebruik” voorgemonteerd en afgesteld. Deze band kan verder worden uitgebreid met een geïntegreerde weegeenheid, waardoor een zeer compact en functioneel

cheesemaster contactloze vochtmeting

2011 – Weegband met formidabele weeg-/doseerprestaties

Jarenlange ervaring gecombineerd met gebruikmaking van innovatieve ideeën en de modernste technische middelen, maken de DWB een weegband met formidabele weeg-/doseerprestaties vanaf 0,1%. De beschikbare uitvoeringen van de weegband maken hem geschikt voor toepassing in elk type industrie, zoals o.a. de zware industrie, voedingsmiddelenindustrie en chemische industrie.

De uitvoering van de weegtafel (en de verdere ondersteuning van de band) wordt aangepast aan de toepassing en kan o.a. variëren van levensmiddelenbestendige kunststof tot en met RVS rondprofiel. De keuze van de transportband wordt tevens aangepast aan de toepassing. Voor het gebruik van maximale weegnauwkeurigheid kan gebruik worden gemaakt van o.a. een eindloos geweven en geslepen band. Voor speciale toepassingen kan gebruik worden gemaakt van zgn. intralox- of schalmenbanden.

Het ontwerp garandeert o.a.:
– Maximale weegnauwkeurigheid (vanaf 0,1%)
– Hoogste, en blijvende, betrouwbaarheid van de weegnauwkeurigheid op lange termijn door de innovatieve constructie
– Grootste bedrijfszekerheid wegens het ontbreken van bewegende onderdelen
– Zeer eenvoudige, snelle en betrouwbare nauwkeurigheidscontrole o.a. met behulp van een ijkgewicht van bijvoorbeeld 5 à 10 kg
– Open (goed reinigbare) constructie uitgevoerd met zowel een binnen- als een buiten(ploeg)afschraper
– Geschikt als weegband en/of doseerband.

Met behulp van de juiste componentenkeuze is de weegband geschikt voor materiaaltemperaturen van -25° tot en met > 100°C.

De weegband DWB is leverbaar in vrijwel elke afmeting in lengte, breedte en capaciteit, in de uitvoering staal gelakt en RVS.

Weegband met doseerprestaties

2011 – Financiële voordelen door implementatie inline vocht-/dichtheidsmeting

In de meeste productieprocessen is de kennis van het vochtgehalte en/of de samenstelling (en/of kleur) van het product van het grootste belang vanwege o.a. de verwerkbaarheid, kwaliteit en kosten. Verwerkbaarheid en kwaliteit zijn voor de hand liggende begrippen. Het kostenaspect wordt over het algemeen sterk onderschat. Door o.a. het vochtgehalte en/of het gewenste aandeel per component van het af te leveren product inderdaad op de gewenste waarde te kunnen aansturen (standaardiseren), zijn op jaarbasis al snel grote financiële voordelen te behalen.

Dosco levert voor de inline bepaling van o.a. vet, eiwit, koolhydraten (suikers) en vocht (drogestof en vetvrije drogestof) meetapparatuur gebruik makend van een diëlektrische meetmethode, microgolftechniek (microwaves) of near infra red (NIR) techniek. Het toepassingsgebied loopt uiteen van de (petro)chemie en feed (veevoeder), naar petfood (nat en droog) tot food (voedingsmiddelen waaronder vlees en zuivel) industrie.

De inline meting kan, afhankelijk van het te bemeten product, eigenlijk “overal” worden toegepast. Bulk (grond)stoffen kunnen worden gemeten in een bunker(wand), in een glijgoot, op een transportband (van onder- of van bovenaf) en via schroef- of kettingtransporteurs. Vloeistoffen of pasta’s kunnen worden gemeten in tanks, in procesleidingen, bij indampers en/of mengers.

Het gemeten vocht-/dichtheidspercentage kan worden gebruikt om een droger of oven aan te sturen. De inline gegevens van een bepaalde mix kunnen worden gebruikt om de toevoer van ingrediënten te regelen, bijvoorbeeld standaardiseren van vet en/of eiwit in zuiveltoepassingen. De grote hoeveelheid verzamelde data kan goed worden gebruikt om procesvariaties te ontdekken, waardoor er een beter inzicht in de procesvoering ontstaat, en kan het proces verder worden geoptimaliseerd.

inline vocht-/dichtheidsmeting

2011 – Bandwegers voor de bulkindustrie

Al meer dan 35 jaar ontwerpt, verkoopt en installeert Dosco in Soest bandwegers voor de gehele bulk- en procesindustrie. De componenten hiervoor komen uit Zweden, Engeland, Duitsland, Italië en Amerika. Een bandweger wordt ingebouwd in een bij de gebruiker aanwezige c.q. nieuw aan te schaffen bandtransporteur. Bij een bandweger wordt een gedeelte van het zich op de band bevindende materiaal gewogen, terwijl de snelheid waarmee het materiaal wordt voortbewogen, wordt gemeten met behulp van een tachometer. Beide signalen worden in de bijbehorende elektronica met elkaar vermenigvuldigd. Aansluitend wordt de productstroom in kg/hr en de gepasseerde hoeveelheid in kg gepresenteerd. De gestandaardiseerde meetkrachtopnemer AK is bedoeld voor het gebruik als bandweger. De toegepaste industriële precisie buigstaafopnemer is ondergebracht in een speciale parallel geleide constructie welke o.a. is voorzien van twee robuuste bladveren. Deze bladveren geven in de meetrichting van de buigstaafopnemer volledige, wrijvingsloze bewegingsvrijheid, in de dwarsrichting daarentegen zijn zij, in de breedte gezien, echter volkomen stijf en garanderen aldus uitsluiting van alle stoorkrachten. De bladverenconstructie is geheel ongevoelig voor vervuiling en veroudering en heeft hierdoor een onbeperkte levensduur. Voor het gebruik van uitvoeringen waarbij hoge precisie, ijkwaardigheid en/of hoge bandsnelheden van toepassing zijn kan gebruik worden gemaakt van twee of meer meetkrachtopnemers AK in tandem.

Draadloos uitlezen van data: Met de GPRS applicatie DosMaxXs kan de klant draadloos weeg- en doseerdata (zoals flow, (sub)totalen etc.) volgen via internet.

Praktijkvoorbeeld: IJkwaardige scheepsbelading zand/grind met 1800 t/hr

Doelstelling: Het beladen van een coaster/rijnaken met zand en/of grind met behulp van een ijkwaardige bandweger met een capaciteit van 1800 ton per uur en een nauwkeurigheid van 0,5%.

Oplossing: De bestaande transportband heeft een lengte van ± 50 meter en is geplaatst onder een hoek van 4,5°. De bandbreedte is 1000 mm en de rollen staan onder een troghoek van 25°. Het product is zand en/of grind met een max. stortgewicht van 1700 kg/m3 en een korrelgrootte variërend van 0-32 mm. De beladingscapaciteit is max. 1800 t/hr. Dosco heeft drie ijkwaardige weegjukken type AK compleet met rollenstel en rollen geleverd. De bandsnelheid wordt gemeten door middel van een tachometer, welke met een loopwiel op het retourpart van de transportband rust. De weegelektronica verzorgt de flow-aanwijzing, totaaltelling en data afhandeling. De gehele installatie is gekeurd en afgenomen op ijkwaardige basis klasse 0,5 (0,25% – 0,5%).

Voordeel: de klant was in staat in zijn bestaande band, met minimale kosten, een ijkwaardig bandweegsysteem te plaatsen.

banwegers voor de bulkindustrie